NIIT University, Neemrana (2009); A building designed with the concept of sustainability where functionality grows in linear fashion and buildings enhanced by natural sunlight and passive solar strategies…

 

The 75 acre site is halfway between Delhi and Jaipur about 1.5 kms off NH-8. The high-density residential campus will be home for about 5000 students and 500 staff families.

The buildings are designed in the spirit of the master plan concepts of sustainability, student centeredness and seamlessness. In this phased development, the zoning system allows different functions to grow in a linear fashion.

Envisioned as a walking campus, a pedestrian spine running north south is central to the scheme. All student social activities are located on this spine. Cut and fill is minimized and existing topography creates interesting levels and a shaded link at lower ground level between the academic blocks. Buildings use natural light, ventilation and passive cooling systems. Undergraduate hostels are based on courtyard typology.